Vergeving en vrede - Advaitaweb

Advaitaweb
Over het bezongen absolute
Aum
Ga naar de inhoud
Vergeving en vrede

Het "kwaad" is net zo'n verzinsel als "het ego".  Het enige wat ik er van maken kan, in overeenstemming met onze goede vriend de Buddha, is dat elke oorzaak van lijden ligt in onwetendheid. Ook als je dingen overkomen zoals mishandeling, opsluiting, ziekte en pijn.  Het is niet leuk, pijn doorstaan en verwerken, maar het kan heel goed zonder begrippen als schuld, jij hebt het gedaan..etc. Daar zit geen vrede in. Die vrede verschijnt pas als je dergelijke ideeën overboord hebt gezet. Als je een keer ziet dat jouw kwelgeesten hun eigen ingefluisterde duivelsverzen op onwillekeurige, onbewuste wijze jou weer influisterden. Als je ziet dat ze daar ook zelf lijdend voorwerp van zijn ... dan zie je onwetendheid, en geen kwaadaardigheid.
Dat beseffen, dat zien, daar gaat het om. Dan wordt het rustig en helder. En zo, in die helderheid, verschijnt vergeving en vrede met wat is. Onafgedwongen en vrij.
Het projecteren van ego en kwaad, op je zelf of op een ander, is een zichzelf in stand houdend proces, die thuishoort in de wereld van Maya. Dit weten ontslaat ons echter niet van onrecht aan de kaak te stellen en verantwoordelijk te handelen.

VH
toppie
Advaitaweb is de website van Volker Hinten. Advaitaweb bestaat sinds 2001 en heeft als opzet toegankelijke, niet commerciële informatie over advaita en aanverwante onderwerpen te verstrekken aan belangstellenden. Advaitaweb wordt gesponsord door www.mindfulness-holland.nl
Meditatiegroep
Zie website badgastenkerkje Wijk aan Zee
Over  Advaitaweb
1
Agenda
Advaitaweb. Een geschenk voor jou van www.mindfulness-holland.nl
Terug naar de inhoud