Advaitaweb - Advaita en wetenschap - - Advaitaweb

Advaitaweb
Over het bezongen absolute
Ga naar de inhoud
Artikelen > Wetenschap
Advaita en wetenschap
Een introductie

Op deze pagina kunt u navigeren naar artikelen die betrekking hebben op advaita vedanta en wetenschap. Toenemend wetenschappelijk inzicht binnen bijvoorbeeld de neurowetenschappen, maken het noodzakelijk om opnieuw te kijken naar de vraag "wat is bewustzijn."? Wat betekenen deze inzichten voor de definitie van "verlichting", wat is dan echt "zelfrealisatie?" Is zelfrealisatie meer dan bijvoorbeeld een overproductie van dopamine? Is bewustzijn weg als de hersenen geen zuurstof meer krijgen? Zijn de verdiensten van mensen als Ramana Maharshi, Nisargadatta Maharaj en Alexander Smit meer dan een bijzonder en schitterend ongeluk in de hersenen? Wie weet dat deze artikelen u iets dichter bij het antwoord op die vraag brengen.
Shiva
schepper en vernietiger
Advaitaweb
Het is in deze tijd, waarin enorm veel wetenschappelijke ontdekkingen elkaar opvolgen, goed om te blijven kijken wat het vertelt over waar naar verwezen wordt, zoals binnen de bevrijdingsleer advaita vedanta. Belangrijk om te voorkomen in de valkuil van "confirmation bias" te geraken. Dat laatste wil zeggen dat we als mens de neiging hebben meningen te vormen. Op die basis van meningen doen we onwillekeurig  ons uiterste best om deze meningen te bewijzen. Zo zien we dan alleen dingen die bevestigen wat we geloven. Iedereen, niemand uitgezonderd, doet dat. Een enkeling heeft dat door, en daarvan weer een enkele enkeling, die op basis van dat inzicht aan alles durft te twijfelen. Het pad van authenticiteit echt bewandelt. Daarom is het goed om op de hoogte te blijven van gedegen wetenschappelijke inzichten. Inzichten op dit gebied die voor advaita van belang kunnen zijn, zijn de inzichten aangaande hersenonderzoek, metafysica en sterrenkunde. Hersenonderoek die uit de doeken doet hoe ervaringen in elkaar steken, metafysica die onderzoekt hoe het met de kleinste deeltjes is gesteld (waaruit wij bestaan), en sterrenkunde voor wat betreft tijd en ruimte. Allemaal zaken die direct betrekking hebben op advaita vedanta. Het is immers de leer die verwijst naar onze ingrond, DAT wat wij werkelijk ZIJN. Ik zou het in ieder geval bijzonder op prijs stellen als er artikelen hierover op advaitaweb kunnen verschijnen. Mocht u daartoe een bijdrage willen leveren dan nodig ik u van harte uit dit te doen.
Advaitaweb is de website van Volker Hinten. Advaitaweb bestaat sinds 2001 en heeft als opzet toegankelijke, niet commerciƫle informatie over advaita en aanverwante onderwerpen te verstrekken aan belangstellenden. Advaitaweb wordt gesponsord door www.mindfulness-holland.nl
Meditatiegroep
Zie website badgastenkerkje Wijk aan Zee
Over  Advaitaweb
1
Agenda
Advaitaweb. Een geschenk voor jou van www.mindfulness-holland.nl
Vanaf zondagochtend 3 maart weer wekelijks meditatie bijeenkomsten in de Kern
Terug naar de inhoud